Foder

Kaninens behov

Kaniner måste få i sig många olika ämnen genom maten för att vara friska och må bra. Det är vårt ansvar att se till att våra älsklingar får i sig allt de behöver. Kaniner är gräsätare. I naturen äter vildkaniner gräs, rötter, kvistar med bark och allt detta innehåller massor av nyttiga fibrer. Våra tamkaniner har ett behov av en rätt balanserad  kost för att må bra. Tänk på att inte göra för häftiga byten i kosten, det tål inte kaninens mage och tarmar. När du ska börja ge en ny grönsak, eller börja ge gräs på våren, så börja alltid med att bara ge lite och öka sedan mängden sakta, så att kaninens mage hinner vänja sig vid den nya kosten. Precis som alla andra djur så behöver kaninen också tillgång till friskt vatten, som lämpligen serveras i flaska. Vattnet ska bytas ofta så att det är fräscht och det är viktigt att se till att inte pipen blir igentäppt.
Salt eller mineralsten är inte nödvändigt för en tamkanin med bra foder, men man kan ha en sten i beredskap för djur som bor utomhus och för avelsdjur.
 

 

Kaninen ska ha fri tillgång till hö, det kan de inte äta för mycket av. Även om det ligger kvar hö sedan du gav hö sist så ska det fyllas på med fräscht hö varje dag. Höet ska vara av god kvalitet. Kaniner är känsliga mot mögligt hö. Hö som dammar mycket ska man inte ge, det kan tyda på mögel. Höet ska förvaras torrt och inte i sluten plastpåse eller plastsäck.

Kraftfoder= Pellets

Kraftfoder ska endast ges i begränsad mängd. Det är framförallt detta som kaninen kan bli överviktig av. Många av de "gnagarblandningar" som finns i djuraffärer innehåller alldeles för mycket feta fröer och färgämnen. Dessutom brukar kaninen bara välja ut de godaste bitarna och lämna resten. Bäst för kaninen är ett pellets med högt fiberinnehåll (17% eller mer). Pellets med högt innehåll av kolhydrater, låg mängd fibrer, och hög mängd kalcium i pellets kan okontrollerad utfodring med pellets leda till fetma, hjärt- och leversjukdomar, kronisk diarré och njursjukdomar.

Grönt

Grönsaker kan ges varje dag .Utfodring med färska fiberrika grönsaker (samt hö) bidrar till att förebygga tarmstörningar. Exempel på grönsaker som brukar vara uppskattade är morötter, gurka, isbergssallad, persilja och kålrot. Du kan ge kvistar från bl.a. äppelträd, björk, vide, asp och på vintern från gran. På sommaren kan du torka olika växter, såsom blåbärs- och lingonris.

 

Gräs, maskrosor, rölleka, hargräs, groblad, klöver och mm kan med fördel plockas på sommaren. Plocka inte gräset nära bilvägar där det kan vara förorenat av avgaser eller där många hundar rastas. Plocka bara så mycket som kaninerna äter upp på en gång det får ej ligga i ”högar” någon längre tid i buren det jäser och kaninerna får ont i magen av det jästa gräset.

Godis

Om man tittar på hyllorna i en djuraffär så brukar det finnas mängder av godis och foder för våra husdjur, alla möjliga och omöjliga sorter. Gnagarpinnar, gnagarblandningar, gnagarkakor... ja, det finns i massor. Detta sorts godis är oftast mycket fett och kan innehålla både färgämnen och  konserveringsmedel, inte vidare naturligt alltså.

Godis som brukar uppskattas av de flesta kaniner och dessutom är både naturligare och billigare är jordgubbar, papaya, ananas, äpple, päron, melon, hallon, persika, päron,  banan, torkad frukt, eller en bit knäckebröd. Det här kan man de då och då men inte dagligen.

 

Så här utfodrar jag

Jag utfodrar mina kaniner med ett foder som heter Svenska foders kaninpellets. De får även morötter och ett färskt hö varje dag. Självklart också ett rent vatten varje dag. På helgerna får de även knäckebröd och någon slags frukt.
Olika sorters grenar och kvistar finns alltid tillgängliga i buren så kaninen har något att sysselsätta sig med.

 «Tillbaka

Copyright© 2003-2011 Carin Öhman