Uppfödningen

 Jag heter Carin Öhman och jag arbetar som trafiklärare. Uppfödningen av dvärgvädurar är mitt stora intresse och engagemang vid sidan av mitt arbete och familjen.

Om mitt uppfödarnamn

Namnet Mini-Hopp kommer från en älskad seriefigur från min barndom.
Jag är uppväxt med Bamse och när jag var liten kom Bamse i brevlådan varje månad. När jag blev äldre slutade Bamse att komma.
Bamse är en förebild för mig, han visar hur vi borde behandla våra vänner och hur vi borde göra i olika situationer. Så stötta dina vänner och ställ upp för varandra.

När barnen kom in i mitt liv och sagor skulle läsas på kvällen, då kom Bamse fram igen. Till min förvåning hade det tillkommit en del nya figurer i tidningen. Lille Skutt hade fått en fru som hette Nina Kanin och de hade fått en son som hette Mini Hopp.
Ett bättre namn till min dvärgvädurs uppfödning kunde jag inte tänka mig.
 

Om kaninuppfödningen

Mitt främsta mål är att genom långsiktigt och väl planerade parningar föda upp så rastypiska kaniner som möjligt, som passar för både sällskap, avel och utställning. För mig är den perfekta kaninen alltid frisk, långlivad, rastypisk och har ett bra temperament.

Jag säljer inga djur till zooaffärer av den anledningen att jag inte tycker att det är lämpligt att lämna dem i en ny okänd stressig miljö (där mycket kan gå fel....) för att de sedan snart skall flytta vidare ännu en gång. Dessutom vill jag alltid ha den personliga kontakten innan och efter med de som sedermera köper ett djur av mig. Jag säljer inte djur till alla som vill köpa. Naturligtvis så skall köparen alltid ställa krav på uppfödaren, men jag ställer samma krav tillbaka, så om köparen inte uppfyller mina krav så får den inte heller köpa djur av mig oavsett vem det är.

Djurens bästa går alltid först för mig och det känns väldigt viktigt att hitta bra hem åt de djur jag säljer.

Alla kaniner har rymliga burar som håller jordbruksverkets mått, och de har alltid tillgång till hö och vatten. De får torrfoder samt grönsaker varje dag.

Jag är medlem i Sveriges Kaninavelsförening samt Svenska och Danska Dvärgkaninklubben. Utställningar är något som jag tycker är ett roligt inslag i min hobby och jag försöker åka på så många som jag bara hinner med. Jag åker även utomlands för att besöka utställningar och för att byta erfarenheter och knyta nya kontakter med andra uppfödare.
Under åren som gått så har jag också importerat fina djur från bl. Tyskland och Holland samt även exporterat en del trevliga djur till bl. Finland, Estland och Danmark.

Jag har genomgått grundkursen för kaninuppfödning som Sveriges Kaninavelsföreningars riksförbund fått godkänd av Jordbruksverket.
Enligt en ny lag från 2003 skall alla som säljer kaniner ha genomgått denna kurs.

Alla mina djur vaccineras årligen mot kaningulsot (RVHD) och kaninpest (myxomatos).

Har ni några frågor angående mina djur eller min uppfödning så får ni självklart höra av er till mig så ska jag försöka svar på era frågor.

 

Copyright© 2003-2013 Carin Öhman